که در آن: n: تعداد نمونه مورد انتخاب از جامعه.
Nh: تعداد افراد جامعه در طبقه.
nh: تعداد نمونه مورد انتخاب از طبقه.
N: تعداد کل افراد جامعه.
است. نمونه آماری به دست آمده به شرح زیر انتخاب گردیده است:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

شاخص
اداره کل
تعداد کارکنان رسمی و قراردادی تعداد نمونه
اداره کل امور مالی ۴۰ ۲۵
اداره کل امور اداری ۱۰۰ ۶۳
اداره کل امور رفاهی ۳۰ ۲۰
سایر رسته ها ۵۵ ۳۵
جمع تعداد ۲۲۵ ۱۴۳

جدول ۳-۲- تعداد اعضای نمونه به تفکیک اداره کل (سازمان مرکزی دانشگاه آزاد، علوم تحقیقات تهران و واحد تهران مرکز)
۳-۵-ابزار گردآوری داده های تحقیق:
ابزار سنجش و اندازه گیری وسایلی هستند که محقق به کمک آنها می توان متغیرها را اندازه گیری و اطلاعات مورد نیاز را برای تجزیه و تحلیل و بررسی پدیده مورد مطالعه و نهایتاً کشف حقیقت گردآوری نماید. بنابراین باید به گونه ای طراحی و سازمان داده شوند که بتوانند اطلاعات مربوط به اندازه گیری و سنجش متغیرها را به نحو مطلوب جمع آوری نمایند. در چنین صورتی است که محقق خواهد توانست اولاً اطلاعات مرتبط با مسأله تحقیق را گردآوری کند؛ ثانیاً این اطلاعات را به خوبی استخراج و طبقه بندی نماید؛ ثالثاً تجزیه و تحلیل آنها برای او مقدور باشد. اگر محقق به ساختن یا اختیار نمودن ابزار متناسب با اطلاعات مورد نیاز اقدام نکند، یقیناً نخواهد توانست اطلاعات تهیه شده را به کار گیرد و قادر نخواهد بود براساس چنین اطلاعاتی مسأله تحقیق را روشن کند؛ زیرا اطلاعات، پاسخ تحقیق او را نمی دهد و علاوه بر آن باعث مزاحمت در مراحل کار وی و نابسامانی در تجزیه و تحلیل اطلاعات می شود.(حافظ نیا، ۸۹، ص۱۷۱)
در تعریف ابزار اندازه گیری می توان گفت: «ابزار اندازه گیری و مقیاس ها وسایلی هستند که محقق به کمک آنها قادر است اطلاعات مورد نیاز تحقیق خود را گردآوری، ثبت و کمی نماید». (همان منبع)
ابزارهایی که محققان علوم انسانی و اجتماعی برای گردآوری اطلاعات تاکنون توانسته اند ابداع نمایند عبارت است از: مقیاس ها، طیف ها، گویه ها، آزمون ها، فرم ها و نظایر آنها. این ابزارها متناسب با نوع تحقیق و روش کار آن برگزیده و طراحی می شود. )همان منبع)

برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید.

 

 تصویر درباره جامعه شناسی و علوم اجتماعی

۳-۵-۱-انواع روش های گردآوری اطلاعات:

به طور کلی روش هایی که در جمع آوری اطلاعات می توانند مفید باشند عبارتند از روش های کتابخانهای و میدانی است که به ترتیب به شرح زیر می باشد:

۳-۵-۱-۱-روش های کتابخانه ای:

روش های کتابخانه ای در تمامی تحقیقات علمی مورد استفاده قرار می گیرد، ولی در بعضی از آنها در بخشی از فرایند تحقیق یعنی مطالعه ادبیات و سوابق پژوهشی، از این روش استفاده می شود و در بعضی از آنها موضوع تحقیق از حیث روش، ماهیتاً کتابخانه ای است و از آغاز تا انتها متکی بر یافته های تحقیق کتابخانه ای است.در تحقیقاتی که ظاهراً ماهیت کتابخانه ای ندارند نیز محققان ناگزیر از کاربرد روش های کتابخانه ای در تحقیق خود هستند. در این گروه تحقیقات اعم از توصیفی، علی، همبستگی، تجربی و غیره، محقق باید ادبیات نظری و سوابق مسأله و موضوع تحقیق را مطالعه کند. در نتیجه، باید از روش کتابخانه ای استفاده کند و نتایج مطالعات خود را در ابزار مناسب اعم از فیش، جدول و فرم، ثبت و نگهداری نماید و در پایان کار نسبت به طبقه بندی و بهره برداری از آنها اقدام کند.(حافظ نیا، ۸۹، ص۱۹۶)

۳-۵-۱-۲-روش های میدانی:

روش های میدانی به روش هایی اطلاق می شود که محقق برای گردآوری اطلاعات ناگزیر است به محیط بیرون برود و با مراجعه به افراد یا محیط، و نیز برقراری ارتباط مستقیم با واحد تحلیل یعنی افراد، اعم از انسان، موسسات، سکونت گاه ها، موردها و غیره، اطلاعات مورد نظر را گردآوری کند. درواقع، او باید ابزار سنجش یا ظروف اطلاعاتی خود را به میدان ببرد و با پرسشگری، مصاحبه، مشاهده و تصویربرداری آنها را تکمیل نماید و سپس برای استخراج، طبقه بندی، و تجزیه و تحلیل به محل کار خود برگردد. روش های متداول و معروف گردآوری اطلاعات میدانی عبارتند از: ۱) پرسشنامه ای ۲) مصاحبه ای، ۳) مشاهده ای ۴) آزمون، ۵) تصویربرداری ۶) ترکیبی ۷) گفتگو و همفکری گروهی.(همان منبع، ص۲۱۱)
و در روش میدانی ابزار گرد آوری اطلاعات ،پرسشنامه ای می باشد که به توضیح آن می پردازیم.

۳-۵-۱-۲-۱-ابزار گردآوری اطلاعات یا پرسشنامه:

پرسشنامه حاوی تعدادی سوال درباره متغیرهای مورد سنجش از جامعه مورد مطالعه است. این سوالات با بهره گرفتن از تکنیک های خاص و نیز مقیاس ها به گونه ای ساخته می شود که بتوان اطلاعات مورد نظر را از جامعه یا نمونه مورد مطالعه گردآوری کرد. این سوال ها که هر یک درباره یکی از ابعاد و یا متغیرهای موضوع مورد مطالعه است، باید به گونه ای طراحی و ساخته شود که آنچه را به عنوان پاسخ از پاسخگو یا عضو جامعه و نمونه طلب می کند، مشخص سازد. اگر محقق در طرح سوالات پرسشنامه بر این اصل تاکید داشته باشد، یقیناً پرسشنامه از روایی لازم برخوردار خواهد شد و از درج سوالات بی ارتباط اضافی که جز اتلاف وقت و امکانات، و آشفتگی در کار می باشد پرهیز کند.(همان منبع، ص۲۱۲)
در این تحقیق ۳ پرسشنامه مورد استفاده قرارگرفت که پرسشنامه اول اطلاعات عمومی پاسخ دهندگان که شامل جنس، سن، آخرین مدرک تحصیلی، رسته شغلی، سابقه خدمت و نوع استخدام است.پرسشنامه دوم با ۱۵سؤال به بررسی میزان به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان پرداخته است. سومین پرسشنامه نیز با ۳۵ سؤال به بررسی میزان توانمندی سازی کارکنان و ابعاد مرتبط می پردازد.که به ترتیب از سوال( ۱۶الی۲۰)مربوط به بعد بهبود کیفیت عملکرد کاری کارکنان،از سوال (۲۱ الی ۲۳)مربوط به بعد استقلال و آزادی کاری کارکنان،از سوال(۲۴ الی ۳۰ )مربوط به بعد احساس مسئولیت تصمیم گیری کارکنان،از سوال(۳۱ الی۳۴) مربوط به بعد تنوع شغلی کارکنان،از سوال(۳۵ الی ۳۸ )مربوط به بعد خود کنترلی کارکنان،از سوال (۳۹ الی۴۳ )مربوط به بعد آمادگی(توان و تمایل)کارکنان و از سوال( ۴۴ الی ۵۰ )مربوط به بعد رشد حرفه ای(توسعه حرفه ای)کارکنان می باشد.

موضوعات: بدون موضوع
[یکشنبه 1399-12-17] [ 11:09:00 ب.ظ ]