هر آن کس را که مذهب غیر جبر است نبّی فرمود: کو مانند گبر است
چنان کآن گبر، یزدان و اهرمن گفت همین نادان احمق، ما و من گفت
نبودی تو که فعلت آفریدند تو را از بهر کاری برگزیدند
زقدرت بی سبب دانای برحق به علم خویش کاری کرده مطلق
(۵۲۸-۵۴۲/۲۶۰)
مرقی کاشانی در رسالۀ ینبوع الحیاه از زبان هرمس دربارۀ اختیار می نویسد: «ای نفس، سپردن راه نجات از تو بود، و سپردن راه هلاک هم از تو بدان قدر که شناخته ای و دانسته ای؛ اگر شناخت و دانش تو تا به محسوسات بود و بس، پس با آن گردی که دانسته ای، و روی تو در آن بود، و بدان باز بسته شوی؛ و اگر شناخت و دانش تو به معقولات رسید و آن را بر هر چه جز از وی گزیدی، پس بدان روی نهادی، و باز آن گردی، و بدان باز بسته شدی. ای نفس، اینست سرای محسوسات و سرای معقولات، هر دو پیش تو و هر دو را آزمودی، برگزین هر کدام که خواهی بی دفعی و معنی و برو سوی آنکه سودمندتر» (کلباسی اشتری، ۱۳۸۶، ۲۱۹)
۴-۳۰ تقدس عدد هفت
تعدادی از اعداد هستد که نه تنها در نزد مسلمانان و ایرانیان بلکه نزد سایر ادیان و مذاهب دیگر مورد تقدس و اهمیت می باشند مانند اعداد، ۳، ۹، ۷، ۴۰، ۵۰، و ….
عدد هفت در نزد ایرانیان از دیرباز تاکنون عددی مقدس و مشهور بوده است. از میان همۀ اعداد، عدد هفت همیشه مورد توجه مشرق زمین و به خصوص ایرانیان قرار داشته است، اغلب در امور ایزدی و نیک و گاه در ا مورد اهریمنی و شر به کار می رفته است و در اکثر موارد در جهت نیت پاک و روحانی و مقدس استفاده می گردیده.
همانگونه که هفت، مرحله سلوک در آیین میترا هست
- کلاغ : منسوب به عطارد، نماد هوا و باد
- همسر: منسوب به زهره، نماد آب
- سرباز: منسوب به مریخ، نماد خاک
- شیر، منسوب به مشتری، نماد آتش
- پارسا: منسوب به قمر
- خورشید: منسوب به مهر، ستارۀ صبح
- پیر و مرشد: منسوب به زحل
می دانیم در قرآن آیات متعددی، تعداد آسمان ها هفت ذکر شده است مثلاً در آیه ۱۱۲ سورۀ طلاق داریم: «خدا کسی است که هفت آسمان را آفرید »یا اینکه هفت سوره از سوره های قرآن با تسبیح شروع شده اند.
- سُبحانَ الَّذی اَسری (سورۀ اسراء)
- سَبّحَ لِلهِ ما فِی السَّماوات (سوره حدید- حشر- صف)
- یُسَبّحُ لِلّهِ ما فِی السَّماوات (جمعه- تغابن)
- سَبِّحِ اسمَ رَبِّکَ الاَعلی (اعلی)
یا اینکه مراتب خلقت انسان در هفت مرتبه و مرحله است. در آداب دینی و اسلامی هفت مقدس است مثلاً :
- هفت سنگ به شیطان در زیارت مسلمانان در ایام حج
- هفت محرم در دین اسلام
- هفت بار طواف بر گرد کعبه
- هفت در و طبقه دوزخ در قرآن
- هفت عضوی که در سجده باید بر زمین نهاده شود
عدد هفت جایگاه بسیار والایی در آئین عرفان و تصوف ایرانی دارد مثلاً مراحل هفتگانۀ عرفان و همچنین دهها ضرب المثل و کلمات عامیانه ایرانی مانند : هفت پشت- هفت نسل- هفت جد- هفت رنگ- هفت خط- هفت قلم آرایش- هفت خال و …
و شهرهایی که با هفت شروع می شوند مانند : هفت تپه (بخشی از شوش)- هفتکل (شهرستانی در خوزستان) – هفت خان- هفت شهیدان (بخشی از منطقه مسجدسلیمان)- هفت سار( بخشی از منطقه ارومیه) هفت کوه ( بخشی از زرین آباد ایلام) و …
در نزد مصریان هفت، نماد زندگانی جاودان و ابدی بوده و به همین دلیل حرف z که چیزی جز دو ۷ نیست، مانند زئوس، گرامی بوده است. به نظر می رسد هرمس به تقدس بودن عدد هفت اعتقاد داشته، چرا که از هفت مدیر، که تقدیر و سرنوشت آدمی را اداره می کند صحبت می کند، که شامل پنج سیاره و خورشید و ماه است و هرمس آنها را خدا می داند.
هرمس می گوید:
عقل کیهان
از آتش و هوا پدید می آید،
هفت مدیر
که تقدیر را اداره می کند
موضوعات: بدون موضوع
[یکشنبه 1399-12-17] [ 09:56:00 ب.ظ ]