Sig. (2-tailed).۳۷۶N۳۶۳۶
همانگونه که در جدول (۴-۱۲) مشاهده می شود ضریب همبستگی پیرسون بین سابقه مدیریتی و رضایت شغلی برابر با .۳۷۶ می باشد که در سطح معنی داری ۵/۰ > p معنی دار نمی باشد پس رابطه معنی داری بین تجربیات مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان وجود ندارد.
با توجه به جدول بالا چون سطح معناداری بدست آمده بیشتر از ۰۵/ است بنابراین رابطه معناداری بین تجربیات مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان در سطح ۵ درصد وجود ندارد .
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادات
۵-۱- استخراج و تحلیل نتایج
در نهایت تحلیل لازم انجام و در صورت لازم باید اقدامات اصلاحی جهت بهبود وضعیت مدیران و معلمان در واحد های آموزش و پرورش در آن شاخص را معین نمود. یک نکته اینکه در نتایج بررسی صلاحیت و ویژگی های مدیریتی، معمولاً رویکرد و دیدگاه حاکم مورد توجه خاص قرار می گیرد. اگر ارزیابی عملکرد یک فرایند مورد توجه باشد، نتایج این اندازه گیری منتهی به تعیین وضعیت مطلوب یا نامطلوب بودن عملکرد آن فرایند می گردد. اگر فرایند موجب افزایش روند بهبود برای واحدهای آموزش و پرورش شود عملکرد آن مطلوب، و گرنه علت منفی بودن عملکرد فرایند را باید بیشتر مورد توجه و بررسی قرار داد.
هر سازمان، به طور مسلم بر روحیه افراد آن سازمان تأثیر می گذارد و به تب ع آن باعث رضایتمندی یا نارضایتی شغلی افراد شاغل در آن سازمان می شود. در صورتی که افراد شاغل از شغل خود رضایت
نداشته باشند، این امر باعث کاهش اثربخشی و کارایی سازمان خواهند شد و سازمان به هدف ها و خواسته های خویش نخواهد رسید (مجد،۱۱۲: ۱۳۸۷)
برای اثربخش بودن نظام آموزش و پرورش به عنوان نهادی اجتماعی و پیچیده امروزی، وجود مدیران ماهر ضرورتی قطعی است، مدیریت در این مفهوم عبارت است از: تهیه ی تدارکات و اتخاذ شیو ه های لازم برای ایجاد محیطی که آموزش و یادگیری بتواند در آن اتفاق افتد (اچسون و گال، نقل از بهرنگی ،۱۳۸۰: ۷۸
۵-۲- صلاحیت و ویژگی های مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان
مفهوم ویژگی های مدیریتی با تغییر میزان موفقیت نتایج حاصل از کار باید مهمترین هدف مدیر باشد. بازدهی کار یک مدیر نیز باید ازطریق صادره های مدیریت سنجیده شود نه میزان وارده ها یعنی موفقیت های کاری او، نه مجموعه کارهایی که به وی محول می شود یا در روز انجام می دهد. اثربخشی چیزی است که از راه اعمال صحیح مدیریت به دست می آورد و انجام می دهد. اثربخشی چیزی است که مدیر از راه اعمال صحیح مدیریت به دست می آورد و به صورت بازده کار ارائه می کند. تعریف اثربخشی عبارت است از میزان موفقیت مدیر در زمینه بازدهی و نتایج کاری است که به او محول شده است.
تحول اساسی و پایدار در هر جامعه در گرو متحول شدن نظام تعلیم و تربیت آن جامعه است و محور اصلی تحول و توسعه نظام تعلیم و تربیت بهبود کیفیت کار معلم، شناخت و ویژگی های آنها می باشد. معلمان به عنوان پایه گذاران اندیشه های علمی، مبلغان ارزش ها و مسئولیت های اجتماعی به کودکان ما می باشند و حرف اول را در تربیت منابع انسانی می زنند و هیچ حرفه ای همچون شغل معلمی تاثیر موثری در جوامع ندارد. طرفداران و مبلغان تحول و توسعه در جوامع باید بیش از هر کس حامیان واقعی معلمان باشند و سیاست گزاران آموزش و پرورش با در نظر گرفتن حقوق و مزایای شغلی ویژه برای معلمان مدارس و یا دارا بودن مدرک تحصیلی و تخصص و تعهد مورد نظر، دغدغه های زندگی را برای آنان کاهش دهند زیرا معلم یک هدیه الهی است و بسیاری از بزرگان فرهنگ ما و دیگر فرهنگ ها افتخارشان این بوده که سال های پر برکت عمر خود را در مدارس طی کرده اند نظیر پیاژه، اریکسون، مرحوم باغچه بان، استاد نیرزاده، شهید رجایی، باهنر و از طرفی معلمان باید بدانند در چه شرایط متحول جهانی زندگی می کنند فکر و عمل و توان خود را محدود به مرزهای جغرافیایی خود نکنند از قدرت ابتکار، خلاقیت و مهارت برخوردار باشند، فعالیت های خود را محدود به چند کتاب یا جزوه که در مراکز تربیت معلم یا در طول کار خود با آن آشنا شده اند نکنند زیرا که دنیای پیچیده و متحول امروز مستلزم یادگیری مداوم و فرزند زمان خود بودن و فعالیت، حساسیت و خلاقیت است و به گفته آلبرت انشتین افراد انسانی را نباید همچون ابزارهایی بی جان در نظر گرفت و جوانان را به مثابه ی شخصیت های متعادل و موزون باید به جامعه تحویل داد.
۵-۳- نتایج تحقیق
در این بخش، با توجه به نتایج بدست آمده در فصل قبل به تحلیل فرضیات تحقیق پرداخته شده است. با توجه به اینکه تحقیقی مشابه به تحقیق موجود ارزیابی عملکرد مدیران دستگاه های دولتی انجام نگرفته است. لذا امکان مقایسه نتایج بدست آمده با تحقیات مشابه وجود ندارد.
با بررسی و مطالعات انجام شده میتوان این نتیجه را گرفت که آموزش و پرورش کنونی برای اینکه از دانش و تکنولوژی که به سرعت در حال رشد است عقب نماند نیازمند تحول می باشد و این تحول با تکیه بر نوآوری و مشارکت و استفاده از نیروهای فکری و کارآمد و زبده امکان پذیر است و آموزش و پرورش کشور ما نیز در این خصوص گام هایی را برداشته است و برای موفقیت در این زمینه مساعدت و تلاش همه را می طلبد(رون، ۱۳۸۵). امروزه تقریباً تمام کسانی که به هر نحو طرفدار توسعه و اصلاحات هستند در همه جای دنیا از آموزش و پرورش شروع می کنند؛ چه، توجه به اصل تعلیم و تربیت و تلاش در راه آن می تواند امر توسعه را پیش ببرد و با مسیر جهان هماهنگ کند. فناوری های
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت ۴۰y.ir مراجعه نمایید. |
جدید، بویژه فناوری های مربوط به عرصه اطلاعات و ارتباطات زمینه تحولات سریع و غیرقابل برگشتی را در جهان فراهم آورده است.
این تجمع و تعامل موجد ظهور و تجدید حیات زبان ها و فرهنگ هایی شده که به گونه ای متنوع نظام پویای جهانی را پی ریزی کرده است. چالش های برآمده از این تحولات از جمله دمکراسی، مشارکت مردمی، تمرکز زدایی و کثرت گرایی، زمینه نگاهی نو را به آموزش و پرورش فراهم ساخته است. آموزش و پرورشی که قرار است انسان را برای آینده آماده کند. بنا بر همین وظیفه، باید توانایی رو به رو شدن با چالش هایی را که تحولات کنونی رو در روی نسل حاضر قرار می دهد، داشته باشد. طبیعت آموزش وپرورش آن را به مثابه یک فرایند کیفی برحسب آن چه باید باشد شرح می دهد، نه آن چه هست. از این رو، ماهیت آن زاینده، پویا، تغییر پذیر و منعطف است و ناگزیر رو به رشد و تعالی و تغییر. افزون بر آن آموزش و پرورش به منزله پرورش دهنده نیروی انسانی مورد نیاز در فرایند تعامل فناورانه عصرحاضر، نقش بی بدیل خود را در جهان همچنان حفظ کرده است(پورمند، ۱۳۸۶).
حفظ و حراست نظام تعلیم و تربیت از این نقش اساسی با دگرگونی هایی همراه بوده است. دگرگونی هایی که بنا به تقاضای زمان و نیازهای برآمده از عصر حاضر ایجاد شده است. تجربه کشورهایی چون آمریکا (۱۹۵۷)، ژاپن (۱۹۴۸) وکره جنوبی در سالهای اخیر به خوبی نشان می دهد که با تغییر و بازنگری در ساختار آموزش و پرورش در ادوار تاریخی در حفظ و بقای رشد و توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ملت ها تأثیر حیاتی داشته است تحول در سیستم آموزش و پرورش از جمله موضوعاتی است که بیشتر نظامها و جوامع همواره آن را مد نظر قرار می دهند و از آنجا که زیرساخت هر نوع توسعه ای در کشورها را می توان در نظام آموزشی آن جستجو کرد، پس ایجاد تحول در بخش آموزش از ضرورتهای مهم و اساسی به شمار می رود و بر اساس آن نظامهای آموزشی در هر دوره ای به دنبال ایجاد تحول رو به رشد هستند. با رهنمودهای اخیر مقام معظم رهبری مبنی برتحول در آموزش و پرورش کشورمان به عنوان نیازی اساسی و ضرورتی اجتناب ناپذیر این امر در راس امور وزارت آموزش و پرورش قرار داده شد.
۵-۳-۱- تحلیل نتایج در مورد فرضیه اول
رابطه مثبت ومعنی داری بین ویژگی شخصیتی مدیران با رضایت شغلی معلمان وجود دارد.
برای پاسخ به این فرضیه از آزمون مقایسه t test دو نمونه ای مستقل استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده رابطه معناداری بین ویژگی شخصیتی مدیران با رضایت شغلی معلمان در سطح ۵ درصد وجود دارد. در این تحقیق با نتایج تحقیقات بهلولی اصل (۱۳۸۹)، غلامی (۱۳۸۰)، جنتی (۱۳۷۹)، حسینیان- یزدی (۱۳۷۷)، اسؤالد و وار، [۲۸](۱۹۹۶) دگلیسن و گراف(۱۹۹۷) یکسان می باشد.
در واقع، سطح معناداری بدست آمده کمتر از ۰۵/ است بنابراین رابطه معناداری بین ویژگی شخصیتی مدیران با رضایت شغلی معلمان وجود دارد، تنها با آگاهیهای عمومی، تخصصی و نیز سبک مهارتهای انسانی، ادراکی و تجارب فنی و عملی به سامان نمیرسد و از جمله منافع آن افزایش انگیزه کاری برای کارکنان و افزایش رضایت شغلی است.
با توجه به اینکه در فعالیت های مدرسه مدیر نقش فعال و تعیین کننده ای دارد، اگر مدیر دارای مهارت های و ویژگی های اساسی باشد، بدون شک فعالیت های مدرسه بهتر انجام خواهد شد. بنابراین نظام آموزشی و پرورشی به مدیرانی نیازمند است که بتوانند با بهره گیری از مهارت کاربرد راهبردهای مدیریت، در برقراری ارتباط قوی و مستحکم میان عناصر فعال حاضر در مراکز آموزشی، معلمان و مدیران هماهنگی ایجاد کنند و پیوندهایی عمیق میان اجتماع و محیط های کاری به وجود آورند (سلیمانی، ۱۳۸۶)
اعمال مدیریت و رهبری اخلاقی در آموزش و پرورش نه تنها نتایج مستقیم و درون سازمانی از جمله افزایش بهره وری، تقویت وجدان کاری، تعهد سازمانی را به همراه خواهد داشت، بلکه موجب نهادی شدن ارزشهای اخلاقی و تحول فرهنگ سازمانی میشود.
۵-۳-۲- تحلیل نتایج در مورد فرضیه دوم
رابطه مثبت و معنی داری بین مهارتهای مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان وجود دارد.
برای پاسخ به این فرضیه از آزمون مقایسه t – test دو نمونه ای مستقل استفاده شد. بر اساس نتایج نتیجه گرفته میشود. با توجه به سطح معناداری بدست آمده بیشتر از ۰۵/ است بنابراین رابطه معناداری بین مهارتهای مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان در سطح ۵ درصد وجود ندارد. در این تحقیق با نتایج تحقیقات (اسدی، ۱۳۷۴)، افشاری، هنری و همکاران، (۱۳۸۹)، (موسوی، ۱۳۷۷)، یکسان بوده و با نتایج گودرزی (۱۳۸۱)، هونگ و همکاران (۲۰۰۸)، هریس[۲۹](۲۰۰۲)، صبوری (۱۳۸۹)، انصاف (۱۳۷۷)، روشینی[۳۰](۲۰۱۲)، چارلز هولین [۳۱]و میلتون بلود[۳۲] (۱۹۷۱) غیر همسان می باشد.
آموزش و پرورش به عنوان یکی از اساسی ترین سازمان های ایران مسؤلیت حفظ ارزش ها، تربیت و تعلیم نسلی که کارگزاران و گردانندگان آینده جامعه می باشند، را بر عهده دارد . مأموریت، اهداف و
وظایف آموزش و پرورش پیچیده و بار مسؤلیت آن بسیار سنگین است و مدیریت در سطوح و بخش های
مختلف آن یکی از وظایف دشوار و حساس است و بنابراین لازم است مدیران چنین سازمانی دارای
مهارت هایی باشند تا بتوانند اهداف سازمانی را محقق سازند (عباسی، ۱۳۸۱ ).
یکی از بخش های مدیریتی که در نظام های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی اثری عمیق و نافذ دارد،
مدیریت در آموزش و پرورش است و اگر مدیران آموزشی یک جامعه دارای دانش و مهارت کافی باشند،
بدون
تردید نظام آموزشی و سایر بخش های اجتماع نیز از اثربخشی، کارایی و اعتبار بالایی برخوردار
خواهند بود (میرکمالی، ۱۳۷۸ ).
۵-۳-۳- تحلیل نتایج در مورد فرضیه سوم
بین صلاحیت های مدیران با رضایت شغلی معلمان مدارس رابطه معنا داری وجود دارد.
برای پاسخ به این فرضیه از آزمون مقایسه همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته های حاصل از صلاحیت های مدیران با رضایت شغلی معلمان مدارس همان گونه که مشاهده می شود ضریب همبستگی بین از صلاحیت های مدیران با رضایت شغلی معلمان مدارس در سطح (۰۵/۰> p ) معنی دار نمی باشد. در این تحقیق با نتایج تحقیقات چون سطح معناداری بدست آمده بیشتر از ۰۵/ است بنابراین رابطه معناداری بین صلاحیت های مدیران با رضایت شغلی معلمان در سطح ۵ درصد وجود ندارد. در این تحقیق با نتایج تحقیقات هونگ و همکاران (۲۰۰۸) همسو و یکسان بوده و با نتایج تحقیقاتی حاتمی (۱۳۸۳)، لیسی و شیئن[۳۳](۱۹۹۷) غیر همسان بوده است.
۵-۳-۴- تحلیل نتایج در مورد فرضیه چهارم
رابطه مثبت و معنی داری بین نگرش مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان وجود دارد.
برای پاسخ به این فرضیه از آزمون مقایسه همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته های حاصل از نگرش مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان ضریب همبستگی بین از صلاحیت های مدیران با رضایت شغلی معلمان مدارس در سطح (۰۵/۰> p ) معنی دار می باشد. بنابراین رابطه معناداری بین نگرش مدیریتی مدیران با رضایت شغلی معلمان در سطح ۵ درصد وجود دارد. در این تحقیق با نتایج تحقیقات سیوانی نژاد (۱۳۸۷)، انصاف (۱۳۷۷)، اسدی (۱۳۸۶)، تحقیق عزیزی (۱۳۸۶)، یکسان می باشد.
ضریب همبستگی پیرسون بین سن و رضایت شغلی که در سطح معنی داری ۵/۰ > p معنی دار نمی باشد پس رابطه معنی داری بین سابقه کاری و رضایت شغلی وجود ندارد. در این تحقیق با نتایج تحقیقات خلیل زاده (۱۳۷۸)، محمدی قشلاق (۱۳۸۰)، خورشیدی (۱۳۸۱)، تحقیق فخاریان (۱۳۸۵)، صدوقی (۱۳۸۴)، عزیزی (۱۳۸۶)، زهرائیان (۱۳۸۰) ، کنس[۳۴](۱۹۹۲)، ترنر (۲۰۰۶) با متغیر سابقه کاریکسان بوده و با نتایج تحقیق صفاریان همدانی (۱۳۸۴)، فخاریان (۱۳۸۵) کنس[۳۵](۱۹۹۲)، با متغیر وابسته سابقه کاری، پژوهش کیم (۱۹۹۲)، ترنر (۲۰۰۶) با متغیر سن، غیر همسان می باشد.
موضوعات: بدون موضوع
[یکشنبه 1399-12-17] [ 10:58:00 ب.ظ ]