۰۲۵/۰

 

 

 

ترجیح جنسی

 

۰۸۹/۰-

 

۱۱۵/۰-

 

۱۰۸/۲-

 

۰۳۶/۰

 

 

 

با توجه به مقدار ضریب رگرسیون در جدول شماره (۵-۴۵) مشخص می­ شود که متغیر میزان دسترسی به وسایل جلوگیری بیشترین تاثیر را در تبیین متغیر وابسته داشته است.
فصل ششم
بحث و نتیجه ­گیری
۶- ۱- نتیجه ­گیری
پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی مرتبط با تمایل زوجین به برنامه‌های تنظیم خانواده بر اساس مراجعه کنندگان به شبکه بهداشت و درمان شهرستان آران و بیدگل انجام شده است. در این پژوهش، در فصل اول به بیان پدیده مورد مطالعه، ضرورت و اهداف تحقیق پرداخته شد. در فصل دوم، نظریه‌های تبیین­کننده متغیر وابسته مرور شد و نهایتا نظریه­ های تئوری اقتصادی و نظریه کنش اجتماعی تالکوت پارسونز جهت تبیین پژوهش انتخاب گردید. این پژوهش به روش کمی و با تکنیک پیمایش بر روی نمونه ۳۸۲ نفری از زوجین شهرستان آران و بیدگل انجام گرفت.
داده ­های به دست آمده با بهره گرفتن از نرم­افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش آمار توصیفی به بیان فراوانی و درصد افراد پاسخگو در متغیرهای مستقل و وابسته پرداخته شد. در بخش آمار استنباطی، نتایج نشان می­دهد رابطه معناداری بین متغیرهای میزان تحصیلات، اشتغال، درآمد، ترجیح جنسی، طبقه اجتماعی، نگرش نسبت به داشتن فرزند، رسانه­های جمعی و سهولت دسترسی به وسایل جلوگیری با تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده وجود دارد. هم­چنین بین متغیرهای سن، سن ازدواج، تفاوت سنی زوجین، ارزش­های دینی و برابری در تصمیم ­گیری با تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده رابطه معناداری از نظر آماری مشاهده نشد.
فرضیه اول: سن و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
از آنجایی که هر دو متغیر فاصله­ای می­باشند برای رابطه بین آن­ها از آزمون رگرسیون استفاده شده است. مقدار ضریب رگرسیون برابر با (۰۱/۰) که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
پایان نامه
فرضیه دوم: سن ازدواج و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. سطح معناداری این آزمون (۰۶/۰) می­باشد. بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
فرضیه سوم: میزان تحصیلات زوجین و تمایل آنان به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون اسپیرمن استفاده شده است. ضریب همبستگی اسپیرمن برابر با (۱۳۴/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۱۲/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می‌‍شود. بالا رفتن سطح تحصیلات، سطح آگاهی و تمایلات افراد را تحت تاثیر قرار می­دهد. بنابراین افراد با افزایش سطح آگاهی و تمایلات، از خانواده سنتی و آرمان­ها و ایده­های آن فاصله می­گیرند و بیشتر تمایل دارند خانواده­ای کم­جمعیت تشکیل دهند.
فرضیه چهارم: تفاوت سنی زوجین و تمایل آنان به برنامه ­های تنظیم خانواده
با توجه به این که هر دو متغیر در سطح سنجش فاصله­ای قرار دارند بنابراین برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۰۷۲/۰-) است که نشان دهنده همبستگی معکوس و ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۱۸۵/۰) می‌باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
فرضیه پنجم: تعداد فرزندان و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۰۷۸/۰-) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف و معکوس بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۲۱۱/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
فرضیه ششم: طبقه اجتماعی و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون اسپیرمن استفاده شده است. ضریب همبستگی اسپیرمن برابر با (۱۱۷/۰-) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف و معکوس بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۲۸/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود.
فرضیه هفتم: اشتغال زوجین و تمایل آنان به برنامه ­های تنظیم خانواده
آزمون تحلیل یک طرفه واریانس میزان تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده را با توجه به اشتغال زوجین نشان می­دهد. در بررسی انجام شده مقدار F برابر با ۲۵۸/۴ می­باشد که با توجه به مقدار ۰۰۲/۰= Sig رابطه معنادار می­باشد و فرضیه تایید می­گردد.
فرضیه هشتم: میزان درآمد خانواده و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون اسپیرمن استفاده شده است. ضریب همبستگی اسپیرمن برابر با (۲۶۴/۰) است که نشان دهنده همبستگی متوسط بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۰۰/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود.
فرضیه نهم: ترجیح جنسی و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
آزمون تحلیل یک طرفه واریانس میزان تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده را با توجه به ترجیح جنسی نشان می­دهد. در بررسی انجام شده مقدار F برابر با ۲/۳ می­باشد که با توجه به مقدار ۰۴۲/۰= Sig رابطه معنادار می­باشد و فرضیه تایید می­گردد. بنابراین نتایج تحلیل داده ­ها نشان می­دهد که زوجین به لحاظ ترجیح جنسی به فرزند دلخواه­شان نرسیده­اند.
فرضیه دهم: ارزش­های دینی و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۰۸/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۱۳۳/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
فرضیه یازدهم: نگرش نسبت به داشتن فرزند و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم
با توجه به این که هر دو متغیر در سطح سنجش فاصله­ای قرار دارند بنابراین برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۱۰۶/۰-) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف و معکوس بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۴۹/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود. بر اساس معادله­­ رگرسیونی حاصل از نتایج آزمون:x 115/0-065/2- = y به ازای هر واحد تغییر در نگرش نسبت به داشتن فرزند، ۱۱۵/۰- واحد به تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده کاهش می­یابد.
فرضیه دوازدهم: میزان برابری در تصمیم ­گیری زوجین و تمایل آنان به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۰۴۵/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۴۱۴/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد و فرضیه ما رد می­ شود.
فرضیه سیزدهم: میزان استفاده از رسانه­های جمعی و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
با توجه به این که هر دو متغیر در سطح سنجش فاصله­ای قرار دارند بنابراین برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۱۱۷/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۳/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود. بر اساس معادله­­ رگرسیونی حاصل از نتایج آزمون: x114/0+548/2=y به ازای هر واحد تغییر در میزان استفاده از رسانه­های جمعی، ۱۱۴/۰ واحد به تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده اضافه می­ شود. افزایش استفاده از رسانه­های جمعی و متنوع و جذاب بودن این رسانه ­ها به ویژه رسانه­های نوین، به نظر پارسونز، جامعه­پذیری افراد را تغییر می­دهد. دیدگاه­ های افراد در مورد مسائل جامعه و در نتیجه در مورد روابط خانوادگی، با جامعه­پذیری جدید خویش، به سمت خانواده­هایی روی می­آورند که این رسانه ­ها بیشتر بر روی آن­ها تاکید دارند؛ چرا که پارسونز معتقد است در روابط جدید خانوادگی و در جامعه نوین، دیگر جامعه­پذیری افراد در خانه و خانواده شکل نمی­گیرد.
فرضیه چهاردهم: میزان نگرش نسبت به وسایل جلوگیری و تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده
برای بررسی رابطه بین این دو متغیر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. ضریب رگرسیون برابر با (۲۲۸/۰) است که نشان دهنده همبستگی ضعیف بین متغیرها می­باشد. سطح معناداری این آزمون (۰۰۰/۰) می­باشد بنابراین بین این دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه ما تایید می­ شود. بر اساس معادله­­ رگرسیونی حاصل از نتایج آزمون: x246/0+761/1=y به ازای هر واحد تغییر در میزان نگرش نسبت به وسایل جلوگیری، ۲۴۶/۰ واحد به تمایل زوجین به برنامه ­های تنظیم خانواده اضافه می­ شود.
۶- ۲- بحث
بی هیچ شبه، هر محقق اجتماعی، نه بدان جهت دست به کار تحقیقی می­زند که صرفا تحقیقی کرده باشد. بلکه هدف ارائه نتایجی دقیق به جامعه، سعی در اعمال یا پیاده کردن آن در عمل و انتقال و تبادلات علمی است. همانطور که مشاهده شد در این تحقیق از نظریه انتخاب عقلانی و تئوری اقتصادی استفاده شده است. در تئوری اقتصادی فرض بر این است که افراد هزینه و فایده استفاده از وسایل جلوگیری را در نظر می­گیرند با توجه به این نظریه فایده استفاده از وسایل جلوگیری از بارداری وقتی آشکار می­ شود که از حاملگی ناخواسته جلوگیری کند. با توجه به تحلیل داده ­ها وقتی زوجین فرزندان کافی دارند و نمی­خواهند فرزندان بیشتری داشته باشند بیشتر به روش­ها و وسایل جلوگیری از بارداری روی می­آورند.
با توجه به نظریه انتخاب عقلانی، انتخاب کنشگران برای وسایل جلوگیری از باداری بر اساس سود و زیان صورت می­گیرد و با محاسبه عقلانی و با توجه به سلسله مراتب و ترجیحات و منافعی که برای آن­ها دارند وسایل و روش­های جلوگیری از بارداری را انتخاب می­ کنند. نتایج نشان داده که زوجین با توجه به سنجیدن این که فرزند چقدر سود و هزینه دارد دست به انتخاب وسایل جلوگیری می­زنند وقتی که در یک جامعه فرزند زیاد ارزش نباشد و والدین به فرزندان دلخواه­شان دست پیدا کنند معمولا وسایلی را انتخاب می­ کنند که قدرت ریسک حاملگی را پایین می­آورد.

۶- ۳- پیشنهادات:

۱- فعال نمودن رسانه­های جمعی جهت ترغیب و تشویق و آموزش زوجین برای استفاده صحیح از برنامه ­های تنظیم خانواده و هم­چنین استفاده صحیح از وسایل و روش­های جلوگیری از بارداری.

موضوعات: بدون موضوع
[جمعه 1400-07-23] [ 08:24:00 ب.ظ ]