-مقاله های،(۲)،(۳)،(۸)،(۹)،(۱۲)،(۱۶)،که درتحقیق حاضر ارائه گردیده است بسیار به هدف پژوهش فوق نزدیک بوده است و از این لحاظ که به بررسی نقش اساسی و مهم دانشگاه در توجه به ارزشها،عقاید،هنجارها،فعالیت های فرهنگی دانشجویان در تحقق توسعه فرهنگی،عملکرد صحیح دانشگاه در جهت توسعه و پیشرفت جامعه،ایفای نقش فرهنگی در آموزش واشاعه فرهنگی پرداخته است،لذا بسیار به پژوهش فوق نزدیک بوده و هدف تحقیق این بوده است که صحتآن را در جامعه دیگری تایید نماید.
مقاله های ،(۱)،(۵)،(۷)،(۱۰)،(۱۳)،که در تحقیق فوق ارائه گردیده است تقریبا به هدف پژوهش فوق نزدیک بوده است و از این لحاظ که به بررسی نقش دانشگاه در توسعه فرهنگی و توسعه پایدار،گسترش و توسعه آموزشی در کشورها،استفاده از منابع فرهنگیو توجه به عملکرد فرهنگی جهت توسعه پرداخته است،تقریبا به تحقیق حاضر نزدیک بوده،وهدف از ارائه آن ها این بوده است که به تقویت نقاط ضعفپژوهش فوق بپردازد و نقاط قوت کار خود را برجسته نماید.
مقاله های،(۴)،(۶)،(۱۱)،(۱۴)،(۱۵)، که درتحقیق فوق ارائه گردیده است با تحقیق حاضر شباهتی نداشتهوهدف از ارائه آن برطرف نمودن خلاءها و ضعف های موجود در زمینه توسعه فرهنگیدانشگاه و همچنین تقویت نقاط قوت تحقیق از جمله ارزش های فرهنگی،کارکردها و فعالیت های فرهنگی و نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهت ارائه خدمات فرهنگیدانشگاه بوده است.
فصل سوم
روش شناسی پژوهش
۳-۱- مقدمه
در این فصل ضمن توضیح روش پژوهش به توصیف و بررسی جامعه و نمونه آماری پژوهش،همچنین نحوه تعیین حجم نمونه و شیوه نمونه گیری پرداخته شده است.سپس ابزار گردآوری اطلاعات (پرسشنامه)معرفی می شود و تهیه و تنظیم و نیز روایی و پایایی آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.در پایان فصل نیز به اختصار روش های تجزیه و تحلیل آماری در این پژوهش مطرح می گردد.
۳-۲- روش پژوهش
به طور کلی روش های پژوهش در علوم رفتاری را می توان با توجه به دو ملاک :
الف)هدف پژوهش .
ب) نحوه گردآوری داده ها تقسیم نمود.(سرمد و دیگران ،۱۳۸۶).
پژوهش حاضر از نظر نحوه گردآوری داده ها ،تحقیقی توصیفی از نوع پیمایشی است. پژوهش حاضر به لحاظ ارتباط بین متغیرهااز نوع علی است .در این پژوهش هدف تعیین نقش میان متغیرهاست تا مشخص کند آموزش عالی بر توسعه فرهنگی چه نقشی ایفا می کند.
همچنین این پژوهش از نظر نحوه گردآوری اطلاعات از نوع مقطعی است که در فاصله زمانی سال۹۴-۹۳ به انجام رسیده است و از این بابت که می خواهد نقش آموزش عالی را بر روی توسعه فرهنگی در دانشگاه پیام نور مرکز کرج بررسی کند، از نوع پژوهش های میدانی می باشد.
از نظر مکانی،پژوهش حاضر در دانشگاه پیام نور مرکز کرج و با هدف بررسی و شناخت نقش آموزش عالی در توسعه فرهنگی دانشگاه فوق انجام شده است.
۳-۳- متغیر های پژوهش:
۳-۳-۱ - متغیر مستقل :
متغیری است که انتظار می رود تغییر متغیر وابسته ر ا توضیح دهد به عبارت دیگر متغیر مستقل ،متغیر روشنگر است.فرض می شود این متغیر علت تغییر در متغیر وابسته است به عبارت دیگر یک ویژگی خاص است که مقادیری را می پذیرد و تاثیرش متغیر وابسته است (علی احمدی ،۱۳۸۷،ص۹۴) . در این تحقیق نقش آموزش عالی و مولفه های آن ( فلسفه و تاریخچه آموزش عالی ،رسالت و اهداف آموزش عالی ،چالش های آموزش عالی،رابطه فرهنگ و آموزش عالی و….. )به عنوان متغیر مستقل محسوب می شوند.
۳-۳-۲- متغیر وابسته :
متغیری که تغییرات آن تحت تاثیر متغیر مستقل است(علی احمدی،۱۳۸۷،ص۹۴). می توان گفت متغیر وابسته نتیجه متغیر مستقل است.متغیر وابسته،متغیر معیار نیز نامیده می شود.دراینتحقیقتوسعه فرهنگیبهعنوان متغیروابسته می باشد.
۳-۴- جامعه آماری:
جامعه آماری به کل گروه افراد ،وقایع و چیز هایی اشاره دارد که محقق می خواهد به تحقیق در مورد آنها بپردازد(سکاران،۲۹۴:۱۳۸۸) .جامعهآماری پژوهش حاضر مربوط به اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه پیام نور مرکز کرج است که تعداد آنها ۸۵ نفر می باشد .
۳-۵- تحلیل آماری تحقیق :
بر روی داده های جمع آوری شده توسط پرسشنامه ها دو نوع تحلیل آماری مورد توجه قرار گرفته و انجام شده است :
۳-۵-۱- تحلیل های آماری توصیفی
در پژوهش جهت بررسی و توصیف ویژگی های عمومی پاسخ دهندگان از روش های موجود در آمار توصیفی مانند جداول توزیع فراوانی ، درصد فراوانی ، درصد فراوانی تجمعی و میانگین استفاده می گردد. بنابراین هدف آمار توصیفی محاسبه پارامترهای جامعه با بهره گرفتن از سرشماری تمامی عناصر جامعه است .

۳-۵-۲- تحلیل های آماری استنباطی
در آمار استنباطی پژوهشگر از نرم افزار لیزرل و اس پی اس اس استفاده نموده است .در این پژوهش از آزمون هایی مانند آزمون کلموگروف اسمیرنف،آزمون tتک نمونه ای،آزمون t مستقل،آزمون فریدمن،آزمون مانوا،آزمون آنوا، آزمون باکس ،آزمون لامبدا ویکز استفاده گردیده است.
نرم افزار لیزرل
Lisrel مخفف linear structural relations است. نرم افزار لیزرل جهت محاسبات تحلیل عامل و مدل معادلات ساختاری استفاده میشود. نرم افزار لیزرل در ادامه کاربرد نرم افزار اس پی اس اس است که در رشته های علوم اجتماعی استفاده می شود. این نرم افزار یکی از دقیق ترین و علمی ترین نرم افزار های رشته علوم اجتماعی میباشد. لیزرل یک برنامه کامپیوتری و نرم افزار آماری هست که اصولاً برای انجام تحلیل ساختارهای کوواریانسی استفاده می شود که این ساختارها به مدل معادلات ساختاری (SEM) نیز معروف می باشند. لیزرل محدود به مدل معادلات ساختاری نیست بلکه دامنه گسترده ای از کاربردها را برای تحلیل مدل های آماری گوناگون دارد که در میان آن ها می توان از مدل های خطی تعمیم یافته و مدل های سلسله مراتبی و … نام برد. در مبحث معادلات ساختاری برای ارزیابی مدل طراحی شده از نرم افزار لیزرل از شاخص های کای دو به درجه آزادی ، شاخص برازندگی، شاخص تعدیل برازندگی، میانگین مجذور پس مانده ها، شاخص نرم شده برازندگی ، شاخص نرم نشده برازندگی ، شاخص برازندگی فزاینده، شاخص برازندگی تطبیقی و شاخص بسیار مهم ریشه دوم برآورد واریانس خطای تقریب استفاده شده است .
۳-۶- نمونه و روش نمونه گیری:
در این تحقیق با توجه به متجانس بودن جامعه آماری از روش نمونه گیری تصادفی ساده، به دلیل اینکه اعضای جامعه آماری یک شانس معین و برابر برای انتخاب شدن به عنوان آزمودنی دارند استفاده شده است.(سکاران،۳۰۰:۱۳۸۸).اندازه جامعه آماری ۸۵ نفر میباشد که طبق فرمول جدول مورگان تعدادنمونه آماری ۷۰نفر تعیین گردیده است.
۳-۷- روش گردآوری داده ها:
روشگردآوری اطلاعات پژوهش حاضر از دو بخشتشکیل شده است که عبارتند از :
الف- مطالعات کتابخانهای:
برای بررسی موضوع تحقیق به طور عمده از کتب و مقالات و منابع لاتین و فارسی حاصل از جستجو در اینترنت،پایگاههای اطلاعاتی و کتابخانه ها استفاده شده است.
ب- تحقیقات میدانی:
در این روش با بهره گرفتن از پرسشنامه و توزیع آن در بین نمونه آماری بصورت تصادفی ساده اطلاعات لازم برای انجام تحقیق جمع آوری شده است .
در این تحقیق برای گردآوری داده ها از روش های میدانی و مطالعات کتابخانه ای استفاده نموده و ابزار اندازه گیری در این تحقیق پرسشنامه ای است که توسط اساتید و اعضای هیأت علمی پاسخ داده می شود .این پرسشنامه مجموعه ای از سوالات است که پاسخ دهنده با ملاحظه آنها پاسخ لازم را ارائه می دهد و این پاسخ داده مورد نیاز پژوهشگر را تشکیل می دهد.
۳-۸- ابزار گردآوری اطلاعات و داده ها:
ابزار لازم برای گردآوری اطلاعات به شکل اسنادی از کتابها ،مقالات معتبر و مرتبط اعم از فارسی و انگلیسی استفاده شده است .و برای جمع آوری داده ها و اطلاعات لازم از پرسشنامه کتبیاستفاده شده است.پرسش نامه تحقیق حاضرمحقق ساخته است که حاوی۲۵ سوال میباشد که بر اساس طیف ۵ مرحلهای ارزش گذاری شده است.
۳-۹- پایایی و روایی پرسشنامه:
اعتبار محتوای پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش حاضرتوسط اساتید محترم راهنما و مشاور و پنج نفر از صاحب نظران و متخصصین مورد تایید قرار گرفته است و از نظر آنان ابزار سنجش و اندازه گیری پژوهش از اعتبار لازم برخوردار بود .
تحلیل اکتشافی مرحله اول ( پرسشنامه نقش آموزش عالی در توسعه فرهنگی)
جدول(۳-۱)، نتایج آزمون بارتلت و کیسر – می یر و اوکلین
موضوعات: بدون موضوع
[جمعه 1400-07-23] [ 12:37:00 ب.ظ ]