شماره فرضیه

 

عنوان فرضیه

 

نتیجه

 

 

 

۱

 

شاخص حاکمیت شرکتی بر ارزش شرکت تاثیر دارد.

 

رد نمیشود

 

 

 

۲

 

شاخص کیفیت گزارشگری مالی بر ارزش شرکت تاثیر دارد.

 

رد میشود

 

 

 

منبع: یافته های پژوهش
۴-۸- خلاصه فصل
در این فصل ابتدا، آمارههای توصیفی متغیرهای پژوهش ارائه و تشریح شد. سپس، به منظور اطمینان از غیر کاذب بودن مدل رگرسیونی با بهره گرفتن از آزمون لوین، لین و چو به بررسی ایستایی متغیرهای پژوهش پرداخته شد که تمامی متغیرها در سطح ایستا بودند. آنگاه آزمون F لیمر برای تشخیص نوع داده های ترکیبی انجام شد که مشخص شد داده ها از نوع تلفیقی هستند. در نهایت، بر مبنای نتایج حاصل از آماره F فیشر(معناداری کل مدل) و آماره t(معناداری ضرایب رگرسیون) مدل پژوهش معنادار بود.


همانگونه که ذکر شد این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی و کیفیت گزارشگری مالی بر ارزش شرکتها است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان میدهد که در فرضیه اول تعیین تاثیر شاخص حاکمیت شرکتی بر ارزش شرکت را تایید میکند ولی شواهد کافی برای تایید تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر ارزش شرکت وجود ندارد.
در فصل پنجم که فصل پایانی است، نتایج هر یک از فرضیه ها، محدودیتها و پیشنهادهای پژوهش حاضر تشریح میشود.
فصل پنجم
نتیجهگیری و پیشنهادات
۵-۱- مقدمه
در فصلهای گذشته کلیات پژوهش، مبانی نظری و پیشینه پژوهش، روش محاسبه متغیرها، مدل مورد استفاده در پژوهش و نحوه برآورد آنها، روش بررسی فرضیه های پژوهش و نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های پژوهش بیان گردید. در این فصل ابتدا خلاصهای از موضوع پژوهش ارائه میشود. سپس نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. در ادامه محدودیتهای موجود در تعمیم نتایج بیان گردیده و در انتها به منظور انجام پژوهشهای آتی در زمینه موضوع پژوهش، پیشنهادهایی ارائه میگردد.
۵-۲- خلاصه پژوهش
یکی از اهدافی که در هر جامعه دنبال میشود توسعه روز افزون اقتصادی است که نیازمند تامین و تخصیص بهینه منابع میباشد. از این رو عملکرد صحیح بازارهای مالی و به دنبال آن توسعه بازار بورس اوراق بهادارمورد توجه قرار میگیرد. جذب سرمایه در این بازار منوط به تجزیه و تحلیل سرمایهگذاران از وضعیت سرمایه ­گذاری است. آنها با توجه به معیارهای مختلفی به مقایسه انواع سهام میپردازند و نهایتا در سهام خاصی سرمایه ­گذاری میکنند. قیمت سهام شرکتها یکی از بارزترین معیارهای سرمایه ­گذاری است که مبین ارزش شرکت برای سرمایهگذاران است. آنها با دانستن اینکه چه عواملی برقیمت سهام تاثیرگذار است، میتوانند تصمیمات لازم جهت خرید یا عدم خرید سهام اتخاذ کنند. پس عوامل مختلفی میتواند بر ارزش سهام شرکت تاثیرگذار باشد که از جمله این عوامل میتوان به حاکمیت شرکتی و کیفیت گزارشگری مالی اشاره نمود. حاکمیت شرکتی چنانچه به صورت اثربخش انجام شود، کنترلی بر رفتار مدیریت در تخصیص منابع سازمان محسوب شده و این امر میتواند موجب سرمایه ­گذاری کارآمد و افزایش سودآوری و ارزش شرکت گردد. مکانیزمهای حاکمیت شرکتی میتواند از عوامل مهم اثرگذار بر ارزش شرکتها محسوب شود و در تداوم سیاستهای صحیح مدیریت نقش مهمی را ایفا کند. هر شرکت نیز از مجموعه ویژگیهایی برخوردار است که تا اندازه زیادی با نوع و ماهیت فعالیت آن در ارتباط میباشد. فعالیتهای تجاری مختلف از پیچیدگی، چرخه عملیاتی، ریسک، بازده، سرمایه، منابع مالی، اهداف و ماموریتهای متفاوتی برخوردار هستند و بدیهی است که محیط اطلاعاتی و گزارشگری(افشا) به میزان قابل توجهی متاثر از نوع فعالیت تجاری و ویژگیهای حاکم بر آن میباشد. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر معیارهای حاکمیت شرکتی و کیفیت گزارشگری مالی بر ارزش شرکت انجام شده است.
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)
بدین منظور از هفت معیار حاکمیتی؛ تفکیک پست مدیرعامل از رئیس هیئت مدیره، نسبت اعضای غیر موظف هیئت مدیره، میزان سهام تحت تملک سرمایهگذاران نهادی، فرعی بودن شرکت، میزان نفوذ و مالکیت دولت، درصد سهام شناور آزاد و نوع حسابرس استفاده شده است. همچنین برای سنجش شاخص کیفیت گزارشگری مالی از امتیازهای سالانهی کیفیت افشای شرکتی متعلق به هر شرکت طی سالهای ۱۳۹۲-۱۳۸۶ استفاده شده است که این امتیازها از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار تهران و از طریق اطلاعیه “کیفیت افشا و اطلاعرسانی مناسب” استخراج شده است. معیار به کار گرفته شده برای ارزیابی ارزش شرکت نیز، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبام سهام (PBV) میباشد.
در راستای این پژوهش دو فرضیه تدوین گردید که جهت آزمون آن فرضیه ها، پس از جمعآوری داده ها از روش اسنادکاوی، ۹۰ شرکت از ۲۲ صنعت در طی ۷ سال به عنوان نمونه در طی سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ انتخاب گردید و داده های مورد نیاز آنها از صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و بانکهای اطلاعاتی موجود در این زمینه(نرم افزار تدبیرپرداز) به دست آمده است. برای تبیین تاثیر حاکمیت شرکتی و کیفیت گزارشگری مالی بر ارزش شرکت از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. در این پژوهش برای استفاده راحت از این داده ها، تمامی داده های به دست آمده وارد نرم افزار اکسل گردید. در این مطالعه به علت نوع داده های مورد مطالعه، روش داده های ترکیبی به کار گرفته شده است. داده های ترکیبی روشی برای تلفیق داده های مقطعی و سری زمانی است. در داده های ترکیبی بایستی برای انتخاب بین روش های داده های تابلویی و داده های تلفیقی از آزمون F لیمر استفاده شود. در فصل چهارم با بهره گرفتن از نرم افزار Eviews مشخص گردید که بایستی برای آزمون مدل پژوهش از روش داده های تلفیقی استفاده شود. در ادامه فصل چهارم نتایج رگرسیونی براساس آزمون t، F فیشر وR2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در ادامه این فصل نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش ارائه میشود.
۵-۳- تحلیل نتایج آزمون فرضیه های پژوهش
پژوهش حاضر در پی روشن ساختن این موضوع است که آیا حاکمیت شرکتی و کیفیت گزارشگری مالی بر ارزش شرکت تاثیر دارد؟ در این پژوهش برای بررسی چنین ارتباطی دو فرضیه اصلی هم راستا با موضوع پژوهش مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است که به منظور آزمون این فرضیه ها آزمون رگرسیونی به روش داده های تلفیقی انجام شده است که نتایج آن در جدول ۴-۳ منعکس شده است. در زیر ضمن نتایج این فرضیه ها به بحث و بررسی بیشتر نتایج آنها پرداخته شده است.
۵-۳-۱- تحلیل نتایج فرضیه اول
براساس این فرضیه انتظار میرود که شاخص حاکمیت شرکتی بر ارزش شرکت تاثیر داشته باشد. به منظور بررسی این فرضیه از طریق آماره t معناداری ضریب متغیر مستقل(حاکمیت شرکتی) مورد بررسی قرار گرفت و مشخص گردید که حاکمیت شرکتی بر ارزش شرکت در سطح خطای ۵ درصد، تاثیر میگذارد. همچنین نتایج این فرضیه نشان میدهد شاخص حاکمیت شرکتی با ارزش شرکت رابطه مستقیم دارد. یعنی هر چه شاخص حاکمیت شرکتی بزرگتر باشد(به عدد یک نزدیکتر باشد) و به عبارتی حاکمیت شرکتی قویتر باشد، ارزش شرکت بیشتر میشود.
وانگ و همکاران(۲۰۰۹) و رجبی و خدابخش(۱۳۸۹) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که حاکمیت شرکتی بر ارزش شرکت تاثیر دارد، نتایج حاصل از این پژوهش هم منطبق با پژوهشهای مذکور است.
۵-۳-۲- تحلیل نتایج فرضیه دوم
براساس این فرضیه انتظار میرود که شاخص کیفیت گزارشگری مالی بر ارزش شرکت تاثیر داشته باشد. به منظور بررسی این فرضیه از طریق آماره t معنیداری ضریب متغیر مستقل(کیفیت گزارشگری مالی) مورد بررسی قرار گرفت و مشخص گردید که شاخص کیفیت گزارشگری مالی(افشا) بر ارزش شرکت در سطح خطای ۵ درصد، تاثیر ندارد.
حسن و همکاران(۲۰۰۹) و پورحیدری و حسینپور(۱۳۹۱)، در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که کیفیت گزارشگری مالی(افشا) بر ارزش شرکت تاثیر معناداری ندارد، که نتایج این پژوهش منطبق با پژوهشهای مذکور است.
۵-۴- محدودیتهای پژوهش
همواره گام نهادن در راه رسیدن به هدف، با محدودیتهایی همراه است که باعث میشود رسیدن به هدف مورد نظر به کندی همراه شود. این پژوهش نیز به عنوان فرآیندی در جهت نیل به هدف حل مسئله پژوهش، از این نظر مستثنی نیست. لذا در این قسمت با ارائه محدودیتهای پژوهش، سعی بر آن است به خواننده این پیام داده شود تا بتواند در تعمیم نتایج پژوهش با آگاهی بیشتری عمل کند و در مورد فرایند پژوهش قضاوت عادلانه داشته باشند. در این راستا محدودیتهای پژوهش حاضر به شرح زیر قابل ذکر است:
الف- پژوهش حاضر با بهره گرفتن از داده های ۹۰ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ انجام شده است و در بر گیرنده همه طبقات صنایع موجود در بورس اوراق بهادار نمیباشد. بنابراین به هنگام تعمیم نتایج حاصل از این پژوهش به سایر شرکتها و صنایع بایستی این مساله را مد نظر قرار داد.
ب- داده های استخراج شده از صورتهای مالی شرکتها از بابت تورم تعدیل نگردیده است. در صورت تعدیل اطلاعات مذکور ممکن است نتایجی متفاوت از نتایج فعلی حاصل شود.

موضوعات: بدون موضوع
[جمعه 1400-03-21] [ 03:24:00 ب.ظ ]