انعطافپذیر- توسط فراگیرتعین می‌شود

 

ازقبل تعیین شده

 

انتخاب

 

 

 

ازطرف فراگیر

 

ازآموزش دهنده به آموزش گیرنده

 

جریان انرژی

 

 

 

معمولاً روشن است

 

همیشه روشن است

 

انگیزه ها

 

 

 

فراگیرفعال است

 

فراگیرغیرفعال است

 

نقشها

 

 

 

جزئی ازکار

 

هزینه‌ی اضافی

 

هزینه ها

 

 

 

اغلب بالا و گاهی پایین

 

متغیر

 

تاثیر

 

 

 

فرایندهای درونی شخص

 

سازوکارهای ارائه‌ آموزش

 

کانون توجه

 

 

 

انواع سازمان ازنظر توجه به یادگیری وعمل
می‌توان انواع سازمانها را ازنظرتوجه به یادگیری و عمل به چهارگروه کلی طبقه‌بندی نمود که هر یک نماینده‌ی گروهی ازسازمانها هستند و کم و بیش از ویژگیهای مشابهی برخوردارهستند.
این سازمانها را می‌توان به چهارگروه کلی طبقه‌بندی کرد که عبارت است از:
١- سازمانهای زوال یابنده: دراین سازمانها نه بریادگیری تاکید می‌شود نه برعمل. چنین سازمان هایی تنها به آن دلیل وجود دارند که به طورسنتی و صرفاً ازروی عادت سالانه بودجه دریافت می‌کنند وهیچ‌گونه نظارت وکنترل موثربرای آنها اعمال نمی شود ومعمولاً با دو خطرعمده مواجه هستند:
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
الف- خطربروزبحرانهای اقتصادی و مالی.
ب- خطرناشی ازبروزمدیران بصیر، واقع‌نگر و نوآور درسطوح بالای تصمیم‌گیری. تحت این شرایط معمولاً یا سازمان‌ها منحل می‌شوند و یا کوچک و محدود می‌شوند. (حیدری تفرشی و همکاران، ١٣٨١، ص٢٣٧)
٢- سازمان عملگرا: حاصل اندیشه و نگرش محدود و کوتاه بین است. شعار همیشگی اینگونه سازمان‌ها کار و تلاش بیشتراست و با تلاش مضاعف سعی می‌کنند خلاء دانش و بصیرت را پربنمایند. درحقیقت به قدری مشغول کارند که فرصتی برای تفکروتحول ندارند.
٣- سازمان تشریفاتی: اینگونه سازمان‌ها بیشتر اهل حرفند تا عمل. معمولاً هیچ دانش و پیشرفت جدیدی نیست که از آن بی خبرباشند. علی‌رغم تمامی شعارهای زیبا و بسیارپیچیده، درمقام عمل و حل مشکلات ناکارآمد وغیراثربخش هستند. دیدگاه حاکم براین سازمانها، یادگیری برای یادگیری است وازنظربودجه ومنابع به سازمان زوال یابنده شباهت دارند.
۴- سازمان یادگیرنده: اینگونه‌ی سازمان برآیندی ازعلم و عمل است. سازمان یادگیرنده از امر آموزش و یادگیری نه مانند سازمان عملگرا مغفول مانده و نه مانند سازمان تشریفاتی هدف قرارمی‌گیرد. سازمان یادگیرنده، یادگیری را برای بهسازی وبالندگی می‌خواهد. درسازمان یادگیرنده جایی برای عمل بی علم یا علم بی عمل نیست. طبقه بندی انواع سازمان درجدول ٢-١١ نشان داده شده است.
جدول ٢-١١: طبقه‌بندی انواع سازمان (حیدری تفرشی وهمکاران، ١٣٨١، ص٢٣٧)

 

 

زیاد

 

 

 

 

 

زیاد

موضوعات: بدون موضوع
[جمعه 1400-07-23] [ 08:36:00 ب.ظ ]