۱۹۵
۳۲/۱۹۳
۲-۱-۹
اراضی دست کاشت
۱۹۰
۱۹۵
۱۹۵
۳۲/۱۹۳
نمودار ۴-۱- مقایسه میزان تاثیر شاخص های معیار کیفیت اقلیم در بیابانزایی
بخشندهمهر ( ۱۳۸۷) در بررسی بیابانزایی دشت سگزی اصفهان برای معیار اقلیم شاخص های بارندگی، تبخیر و شاخص خشکی دو مارتن را در نظر گرفتند طبق برآورد آنها این معیار در کلاس کیفی پایین قرار گرفت و موثرترین شاخص این معیار در بیابانزایی منطقه را شاخص تبخیر برآورد کردند[۱۴].

سپهر و همکاران (۱۳۸۷) در بررسی روش مدالوس به منظور ارائه یک مدل منطقهای برای ارزیابی و تهیه نقشه بیابانزایی، برای معیار وضعیت اقلیم از شاخص های بارندگی، تبخیر و تعرق و شاخص خشکی ( P/ETP ) استفاده کردند. نتایج آنها حاکی از این مساله بود که وضعیت معیار اقلیم به طور متوسط در همه واحدهای منطقه در کلاس پایین میباشد [۳۰].
خسروی (۱۳۸۳) برای ارزیابی بیابانزایی در کاشان با بهره گرفتن از مدل مدالوس، برای معیار اقلیم از شاخص های میزان بارش، جهت و شاخص ترانسو، P/ETP ، استفاده کردند. طبق ارزیابی آنها معیار اقلیم در دو کلاس متوسط و شدید قرار میگیرد به طوری که ۲۲/ ۹۷ درصد از مساحت کل منطقه در کلاس شدید و تنها ۷۸/۲ درصد در کلاس متوسط قرار میگیرد. همچنین از بین شاخص های مورد بررسی آنها، شاخص P/ETP میزان بیشترین نقش را در بیابانزایی منطقه ایفا می کند [۲۳].
شکل۴-۱- نقشه معیار کیفیت اقلیم
۴-۱-۲- معیار کیفیت خاک
با بررسی شاخص های معیار خاک در مدل مدالوس نتایج زیر بدست آمد:
۴-۱-۲- الف- بافت خاک
با توجه به نتایج بدست آمده از تجزیه نمونههای خاک پروفیل های حفر شده در منطقه، قسمت های غربی و شمال شرقی منطقه دارای بافت سبک میباشدکه شامل رخساره های مانند دشت ریگی، اراضی دست کاشت همراه با فرسایش بادی و منطقه حمل است. علت سبک بودن بافت خاک در این رخسارهها وجود انواع بافتهای شنی و شنی لومی میباشد. این خاک ها علی رغم داشتن قدرت نفوذ پذیری بالا، ظرفیت نگهداری آب در آنها بسیار پایین است. آب را به سرعت ازخود عبور می دهند و با پیدایش یک دوره خشک، به سرعت رطوبت خود را از دست می دهند و بسیار مستعد فرسایش بادی هستند. به علت کمی مواد کلوید آلی قدرت حاصلخیزی آنها ناچیز است .
قسمت های جنوب، جنوب شرقی منطقه و از شرق و غرب منطقه به سمت مرکز بافت خاک سنگینتر شده که علت آن وجود بافتهای لومی و لومی رسی در این مناطق میباشد. این بافت خاک در رخساره های مانند اراضی پف کرده، اراضی پف کرده همراه با گیاهان شورپسند و رخساره زرده دیده می شود. این خاکها در حالت خشک سفت بوده و در صورت داشتن رطوبت زیاد تا حد زیادی چسبنده هستند و ظرفیت نگهداری آب بالایی دارند. رشد و نمو ریشه گیاهان به سختی در آنها انجام می شود. براساس جدول ۴-۲ امتیازات داده شده به این شاخص دارای تغییرات کم و بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ متغیر است و میانگین امتیازات داده شده به این شاخص برابر ۱۷/۱۱۱ است. نقشه بافت خاک منطقه در شکل۴-۲ آورده شده است. به طور کلی آنچه که از نقشه بافت خاک در منطقه برمی آید نشان دهنده کیفیت نسبتا خوب بافت خاک در منطقه می باشد.
۴-۱-۲- ب – هدایت الکتریکی (EC )
هدایت الکتریکی بالا از مهمترین شاخص خاکهای شور و قلیایی است، زیرا با تعیین آن میتوان مقدار املاح خاک را محاسبه نمود و هر چه املاح خاک بیشتر باشد، هدایت الکتریکی آن نیز بیشتر است. EC یکی از شاخص های مهم تعیین درجه شوری خاکهای مناطق خشک است [ ۱۸].
براساس نتایج آزمایشهای شیمیایی نمونههای خاک، میزان هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک در منطقه بین ۸٫۶ تا ۱۶۱ میلی موس بر سانتیمتر در نوسان است.کمترین میزان هدایت الکتریکی در خاکهای شنی و شنی لومی در رخساره های اراضی دست کاشت همراه با رخساره های فرسایش بادی در واحد پلایا دیده شد که امتیاز ۱۲۰ به آن اختصاص یافت. بیشترین میزان آن در اراضی پف کرده در پلایا و اراضی باغی و زراعی جنوب غرب منطقه در دشت سر پوشیده و اراضی اطراف روستای علیآبادچی در دشت سر اپانداژ مشخص شد. علت شوری بالای این خاکها، تبخیر آب شور و برجای ماندن نمکهای آن و همچنین آبیاری زمینهای زراعی به وسیله آب شور میباشد. امتیاز این رخساره ها به ترتیب ۲۰۰ و ۱۸۰ تعیین گردید. نقشه میزان هدایت الکتریکی منطقه در شکل۴-۳ آورده شده است.
۴-۱-۲- ج – میزان گچ خاک
میزان گچ موجود در خاک برروی شوری، میزان رطوبت، خصوصیات فیزیکی و شیمیائی و در نهایت رشد گیاهان اثر میگذارد. لذا به دلیل اهمیت گچ و اینکه این ماده در خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک غالباً بصورت لایه ها یا افقهائی مشاهده شده و خصوصاً در تشکیلات مارنی به میزان زیاد دیده میشوند [۱۶] به عنوان یکی از شاخص های معیار خاک در نظر گرفته شد.مقدار گچ اندازه گیری شده درمنطقه، براساس آزمایشات شیمیایی خاک و اطلاعات و منابع موجود در این رابطه بین ۶ تا ۶۱ درصد در نوسان است. کمترین میزان آن در اراضی دست کاشت در دشت سر اپانداژ و بیشترین مقدار آن در تراسهای گچی قدیمی واقع در نیمه شرقی منطقه است که به ترتیب امتیازات ۱۲۰ و ۲۰۰ به آنها اختصاص یافت. نقشه میزان گچ خاک در شکل۴-۴ آورده شده است.
شکل ۴-۲- نقشه بافت خاک منطقه مورد مطالعه
شکل ۴-۳- نقشه EC خاک منطقه مورد مطالعه
شکل ۴-۴- نقشه میزان گچ منطقه مورد مطالعه
۴-۱-۲- د – درصد مواد آلی خاک
بدلیل نقش و اهمیت مواد آلی در ایجاد شرایط مناسب خاک برای استقرار، رشد و توان تولید گیاهان، درصد مواد آلی خاک به عنوان یک عامل مهم در در ارزیابی خاک منطقه در نظر گرفته شد. عموما̋ خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک، از نظر میزان مواد آلی بسیار فقیرند. دشت سگزی نیز از این مورد مستثنی نبوده و مواد آلی خاک آن بسیار کم می باشد.میزان مواد آلی در۷۴ درصد از مساحت منطقه مطالعاتی کمتر از ۲/. درصد، ۵/۲۳درصد از مساحت منطقه دارای مواد آلی بین ۲/. تا ۵/. درصد و تنها در ۵/۲ درصد از مساحت منطقه که مربوط به رخساره اراضی دست کاشت در دشت سر اپانداژ می باشد، دارای ۷۵/. درصد مواد آلی است.
استقرار تاغها در این رخساره موفقیت آمیز بوده و ارتفاع آنان به بیش از ۴ متر میرسید. در این رخساره به علت لاشبرگهای حاصل از این تاغها باعث افزایش مقدار مواد آلی خاک شده است. نقشه درصد مواد آلی خاک در شکل۴-۵ آورده شده است.
۴-۱-۲- ه – نسبت جذب سدیم ( SAR )
علاوه بر بررسی شوری کل خاک، قلیائیت خاک که از شاخصههای بارز خاک های مناطق خشک است، نیز مورد بررسی قرار گرفت.
براساس نتایج بدست آمده و اطلاعات خاکشناسی موجود، نسبت جذب سدیم در منطقه ، ما بین ۶/۶ تا ۴/۱۱۹۴ متغییر است. مساحت زیادی از منطقه دارای میزان SAR بالایی است به طوری که ۳۴ درصد از منطقه دارای میزان SAR بیش از ۱۰۰۰ است و ۵۸ درصد از منطقه داری میزان SAR بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میباشد. کمترین مقدار SAR مربوط به رخساره اراضی دست کاشت همراه با رخساره های فرسایش بادی در دشت سر پوشیده میباشد که ۸ درصد از منطقه را در برگرفته است. به طور کلی هر چه به سمت قسمت های شمالی و شمال شرقی منطقه پیش میرویم به مقدار SAR افزوده می شود. نقشه نسبت جذب سدیم خاک در شکل۴-۶ آورده شده است.
۴-۱-۲- و – میزان اسیدیته ( PH )
این خصوصیت از خاک بیان کننده شرایط اکولوژیکی، فعالیت موجودات میکروسکوپی، قابلیت جذب عناصر غذایی و غیره، در خاک است که نقش بسزایی در استقرار و تولید گیاهان دارد [ ۱۸].
براساس نتایج بدست آمده و اطلاعات خاکشناسی موجود، میزان اسیدیته در ۶۵ درصد از مساحت منطقه در کلاس متوسط و مابین ۳/۸ تا ۵/۷ در تغییر است. در قسمت های مرکزی منطقه و در رخساره های اراضی دست کاشت و اراضی دست کاشت همراه با رخساره های فرسایش بادی واقعه در واحد پلایا، بیشترین مقدار PH موجود است. این رخسارهها در مجموع ۱۵درصد از منطقه را در برگرفتهاند. کمترین میزان PH در قسمت های شمال شرقی و شمال غربی منطقه مربوط به رخساره های دشت ریگی با تراکم زیاد در دشت سر اوپانداژ و اراضی دست کاشت در دشت سر پوشیده میباشد. این رخسارهها نیز در مجموع ۲۰ درصد از منطقه را در برگرفتهاند. نقشه میزان اسیدیته خاک در شکل۴-۷ آورده شده است.
شکل ۴-۵- نقشه مواد آلی خاک در منطقه مورد مطالعه
شکل ۴-۶- نقشه نسبت جذب سدیم خاک در منطقه مورد مطالعه
شکل ۴-۷- نقشه میزان اسیدیته خاک در منطقه مورد مطالعه
۴-۱-۲- ر – میزان کلر( CL )
از جمله آنیونهای خاک که باعث توقف فعالیت بیولوژیکی می شود میتوان به کلر ( CL ) اشاره کرد که در منطقه مطالعاتی این شاخص خاک دارای تغییرات زیادی بوده و از ۱۱۵ میلی اکی والان بر لیتر در رخساره اراضی دست کاشت همراه با رخساره های فرسایش بادی در دشت سر پوشیده تا ۴۷۹۰ میلی اکی والان بر لیتر در اراضی پف کرده واقعه در واحد پلایا متغیر میباشد. پراکنش کلر در منطقه نامنظم بود و بیشترین مقدار آن در قسمت های جنوب شرقی و شمال غربی دیده شد. نقشه میزان کلر خاک در شکل۴-۸ آورده شده است.
۴-۱-۲- ز – میزان سدیم ( Na )
موضوعات: بدون موضوع
[جمعه 1400-07-23] [ 08:04:00 ب.ظ ]